Koktajl Chimayo

Składniki (na 2 koktajle):

  • 100 g tequili
  • 20 g likieru z czarnej porzeczki
  • 65 g tłoczonego soku jabłkowego
  • 20 g soku z cytryny
  • 1 jabłko pokrojone w plasterki do dekoracji
  • Do ozdobienia szklanek: 1 łyżka cukru wymieszana z połową łyżeczki cynamonu i kawałek cytryny to zwilżenia obrzeża naczynia

Przygotowanie:

1. Przetrzyj ranty szklanek cytryną i od razu zanurz w cukrze wymieszanym z cynamonem. 2. Szklanki napełnij do połowy kostkami lodu. Wlej tequilę, sok jabłkowy, sok z cytryny i likier z czarnej porzeczki i wymieszaj. Udekoruj plasterkiem jabłka i podawaj.

Powyższy przepis z drobnymi modyfikacjami (przeliczenie z uncji na gramy) pochodzi z „Książki kucharskiej Rancho de Chimayó” wydanej w 2014 roku z okazji 50-lecia restauracji. Jej autorami są Cheryl Alters Jamison i Bill Jamison.

Przepis na koktajl z tequili i likieru z czarnej porzeczki Koktajl Chimayo to jeden z najlepszych koktajli jabłkowych i specjalność Nowego Meksyku. Wyrazisty smak tequili, słodycz bezalkoholowego niefiltrowanego cydru jabłkowego i likieru z czarnej porzeczki, stanowią połączenie, od którego trudno się oderwać. Jeśli masz taką możliwość, koniecznie spróbuj przygotować koktajl Chimayo w domu. W polskich warunkach najlepszym rozwiązaniem jest dodanie tłoczonego soku jabłkowego,

 

Co to jest Chimayó

Koktajl Chimayó został stworzony przez Arturo Jaramillo, właściciela restauracji Rancho de Chimayó w Chimayó w Nowym Meksyku w 1965 roku. Jest to napój na bazie tequili i niefiltrowanego soku jabłkowego. Okolice Chimayó słyną z lokalnej odmiany chili – papryki Chimayó oraz sadów jabłkowych, które można by porównać do sadów grójeckich. Legenda głosi, że autor przepisu szukał sposobu na wykorzystanie jabłek, które są uprawiane w tamtym rejonie. Po tygodniach eksperymentów stworzył recepturę napoju, który jest obecnie znakiem rozpoznawczym rodzinnej restauracji Rancho de Chimayó.