Przygotowanie:
1.Umyj dokładnie owoce. Jabłka pokrój w dużą kostkę.
2.Przełóż owoce do dużego szklanego naczynia, posyp cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
3.Wlej gazowany sok jabłkowy i wino.
4.Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj kostki lodu. Podawaj mocno schłodzony.
Kruszon to zimny deserowy napój alkoholowy wytwarzany z wina gronowego (czasami zmieszanego z koniakiem, likierem lub szampanem), cukru i owoców. Niektóre przepisy na kruszon zawierają również sok jabłkowy, cydr, wodę lub inne napoje gazowane. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa cruchon oznaczającego dzbanuszek. Kruszon podaje się schłodzony do 8-10 ° C w specjalnych szklanych naczyniach lub w dzbankach. W Polsce bardzo popularny jest kruszon z Krzeszewa (woj. podkarpackie) bazujący na białym winie, wodzie mineralnej i suszonych owocach -jabłkach, gruszkach, śliwkach.