Kruszon owocowy

Składniki:

  • około 500 g drobnych sezonowych owoców (maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie)
  • 2 Jabłka Grójeckie
  • 2 butelki białego półwytrawnego wina (1 wino musujące i jedno zwykłe)
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt z wanilii,
  • 600 ml gazowanego soku jabłkowego
  • sok z 1 cytryny
  • do smaku około 2 łyżki cukru lub do smaku lód w kostkach.

Przygotowanie:

1.Umyj dokładnie owoce. Jabłka pokrój w dużą kostkę.

2.Przełóż owoce do dużego szklanego naczynia, posyp cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

3.Wlej gazowany sok jabłkowy i wino.

4.Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj kostki lodu. Podawaj mocno schłodzony.

Kruszon to zimny deserowy napój alkoholowy wytwarzany z wina gronowego (czasami zmieszanego z koniakiem, likierem lub szampanem), cukru i owoców. Niektóre przepisy na kruszon zawierają również sok jabłkowy, cydr, wodę lub inne napoje gazowane. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa cruchon oznaczającego dzbanuszek. Kruszon podaje się schłodzony do 8-10 ° C w specjalnych szklanych naczyniach lub w dzbankach. W Polsce bardzo popularny jest kruszon z Krzeszewa (woj. podkarpackie) bazujący na białym winie, wodzie mineralnej i suszonych owocach -jabłkach, gruszkach, śliwkach.