Sangria jabłkowa

Składniki:

  • 1 Jabłko Grójeckie
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru lub do smaku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 butelka (750 ml) hiszpańskiego wytrawnego białego lub czerwonego wina, np. Rioja,
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 300 ml soku pomarańczowego opcjonalnie
  • 100 ml koniaku lub brandy
  • opcjonalne dodatki: laska cynamonu, gałązka rozmarynu, plastry pomarańczy, 3-4 goździki, pestki owoców granatu.

Przygotowanie:

1. Jabłko i pomarańczę pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
2. Przełóż owoce do dużego dzbanka (musi się w nim zmieścić jeszcze wino, sok jabłkowy i pomarańczowy) i odstaw na około 30 minut.
3. Dodaj wino, sok jabłkowy, sok pomarańczowy i wymieszaj.
4. Sangrię podawaj mocno schłodzoną lub z kostkami lodu. Co to jest sangria Sangria to tradycyjny hiszpański i portugalski napój alkoholowy. Składa się z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu i ewentualnie winiaków lub likierów albo mocniejszych alkoholi.

Sangria jabłkowa to idealny napój na każdą porę roku, równie dobrze smakuje na zimno z kostkami lodu, jak i na ciepło w jesienny wieczór. Sangria jabłkowa jest jednym z wielu wariantów popularnego hiszpańskiego i portugalskiego napoju alkoholowego na bazie czarownego wina. Jest zarazem jednym z naszych ulubionych koktajli, ponieważ można ją przygotować na setki sposobów dodając sezonowe owoce, soki owocowe, likiery lub mocniejsze alkohole. Sangria jabłkowa występuje też w wersji z białym winem – tzw. sangria blanca i bynajmniej nie musi to być wino z wyższej półki. Ten przepis nawiązuje do klasycznej sangrii. Ma orzeźwiający, owocowy i lekko słodki smak.