Składniki:
- kwaśne jabłka – papierówka, antonówka lub szara reneta
- 2,5 litra wody
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18 %
- sól i cukier do smaku
- słonina lub wędzony boczek
- ziemniaki
- koperek
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, zalać wodą i gotować do miękkości owoców. Dodać sól i cukier. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do wywaru i zagotować. Doprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami, skwarkami ze słoniny lub boczku i koperkiem.
Wspomnienia:
Barszcz jabłkowy to proste i szybkie danie, które babcia Wiktoria przygotowywała w czasie żniw, gdy trzeba było spieszyć się z jedzeniem, by nie marnować cennego czasu. W letnim skwarze, w czasie przerwy w trudnej pracy, zapewniającej chleb na całą zimę, orzeźwiająca zupa była jak najlepszy rarytas. Do jej przygotowania zrywało się wczesne, kwaśne i twarde papierówki lub antonówki, które rosły w przydomowych ogrodach czy przy polnych miedzach. Jabłonki dawały nie tylko niezawodnie, gaszące pragnienie owoce, ale zapewniały też schronienie przed lipcowo-sierpniowym, upalnym słońcem. To danie z trochę innych czasów, pochodzące z biednej, chłopskiej kuchni, ale jednocześnie pozwalające na docenienie szlachetnych smaków lokalnych składników – wspomina Anna Wojciechowska