Barszcz z kwaśnych jabłek
KGW Rososzanki

Składniki:

  • kwaśne jabłka – papierówka, antonówka lub szara reneta
  • 2,5 litra wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • sól i cukier do smaku
  • słonina lub wędzony boczek
  • ziemniaki
  • koperek

Przygotowanie:

Jabłka obrać, podzielić na ósemki, zalać wodą i gotować do miękkości owoców. Dodać sól i cukier. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do wywaru i zagotować. Doprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami, skwarkami ze słoniny lub boczku i koperkiem.

Wspomnienia:

Barszcz jabłkowy to proste i szybkie danie, które babcia Wiktoria przygotowywała w czasie żniw, gdy trzeba było spieszyć się z jedzeniem, by nie marnować cennego czasu. W letnim skwarze, w czasie przerwy w trudnej pracy, zapewniającej chleb na całą zimę, orzeźwiająca zupa była jak najlepszy rarytas. Do jej przygotowania zrywało się wczesne, kwaśne i twarde papierówki lub antonówki, które rosły w przydomowych ogrodach czy przy polnych miedzach. Jabłonki dawały nie tylko niezawodnie, gaszące pragnienie owoce, ale zapewniały też schronienie przed lipcowo-sierpniowym, upalnym słońcem. To danie z trochę innych czasów, pochodzące z biednej, chłopskiej kuchni, ale jednocześnie pozwalające na docenienie szlachetnych smaków lokalnych składników – wspomina Anna Wojciechowska