Dziarski duet ziemi grójeckiej
(KGW Dziarskie Babki Kocerany)

Składniki:

  • 1 kg jabłek ważonych w całości
  • 1 kg borówek
  • cukier do smaku
  • woda
  • żelfix

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasiennie, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Podlać wodą tak, żeby lekko zakrywała dno i uprażyć. Borówki umyć, dobrze oczyścić i dodać do uprażonych jabłek. Gotować wszystko razem na małym ogniu przez około 30 minut do czasu, aż borówki puszczą jagodowy kolor i się rozpadną. Następnie dodać około jedną szklankę cukru i gotować, aż do rozpuszczenia na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie wystudzić i wszystko razem zblendować. Dodać jeden lub dwa żelfixy w zależności od tego, jak gesty dżem chcemy uzyskać i mieszając, gotować kolejne dwie minuty. Gorący dżem przelewać do wcześniej przygotowanych słoiczków. Odstawić do góry dnem do wystudzenia. Dżem sprawdzi się jako doskonały dodatek do kanapek, deserów oraz jako mus.

Historia:

Jak okiem sięgnąć krajobraz okolic Grójca to drzewa obsypane jabłkami. To właśnie ten owoc króluje w regionalnej kuchni, będąc podstawowym składnikiem wielu dań, przetworów i deserów. Jabłka doskonale komponują się z wieloma rodzimymi owocami, tworząc zaskakujące połączenia, jak chociażby z borówką, z którą uzyskują niepowtarzalny słodko-winny smak. Ta kompozycja z pewnością dowiedzie, że kreatywność w poszukiwaniach najlepszych smaków, połączonych z pielęgnacją tradycji regionu może być doskonałą formą promocji Największego Sadu Europy.