Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jaja
- pół szklanki mleka
- 2 średniej wielkości jabłka np. champion lub ligol
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- 1 łyżka tartej bułki
- cukier do posypania
Składniki:
Przygotowanie:
W dużym płaskim rondelku zagotować wodę. Mąkę, jajka, mleko, trochę wody i szczyptę soli rozmieszać dokładnie mikserem na gładką, niezbyt gęstą masę. Następnie przemieszać łyżką starając się, aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza – dzięki temu kluseczki będą delikatniejsze. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać utarte jabłka. Masę starannie wymieszać. Metalową łyżkę zwilżyć w wodzie i kłaść nią na wrzącą, osoloną wodę małe, podłużne kluseczki. Następnie zamieszać i przykryć. Po zagotowaniu zebrać łyżką na cedzak i dokładnie odsączyć.
Podawać ciepłe, polane roztopionym masłem z tartą bułką. Można je także serwować na zimno. Osobno podać cukier lub bitą śmietanę z cukrem.
Ciekawostka:
Przepis na kluseczki Babci Reginy z jabłkami pochodzi ze starej książki kucharskiej, wykorzystywanej przez panie z Koła Gospodyń w Gośniewicach jeszcze w latach 70. ubiegłego wieku. Jedną z jego członkiń była pani Regina. Dawniej gospodynie poszukiwały przepisów, wykorzystujących łatwo dostępne składniki, na bazie których można było przygotować zdrowe, pożywne dania i przekąski. Jabłka stały się jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych przy sporządzaniu przysmaków, które przypominają najlepsze smaki dzieciństwa.