Kluseczki Babci Reginy
KGW w Gośniewicach

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • pół szklanki mleka
  • 2 średniej wielkości jabłka np. champion lub ligol
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • 1 łyżka tartej bułki
  • cukier do posypania

Przygotowanie:

W dużym płaskim rondelku zagotować wodę. Mąkę, jajka, mleko, trochę wody i szczyptę soli rozmieszać dokładnie mikserem na gładką, niezbyt gęstą masę. Następnie przemieszać łyżką starając się, aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza – dzięki temu kluseczki będą delikatniejsze. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać utarte jabłka. Masę starannie wymieszać. Metalową łyżkę zwilżyć w wodzie i kłaść nią na wrzącą, osoloną wodę małe, podłużne kluseczki. Następnie zamieszać i przykryć. Po zagotowaniu zebrać łyżką na cedzak i dokładnie odsączyć.

Podawać ciepłe, polane roztopionym masłem z tartą bułką. Można je także serwować na zimno. Osobno podać cukier lub bitą śmietanę z cukrem.

Ciekawostka:

Przepis na  kluseczki Babci Reginy z jabłkami pochodzi ze starej książki kucharskiej, wykorzystywanej przez panie z Koła Gospodyń w Gośniewicach jeszcze w latach 70. ubiegłego wieku.  Jedną z jego członkiń była pani Regina. Dawniej gospodynie poszukiwały przepisów, wykorzystujących łatwo dostępne składniki, na bazie których można było przygotować zdrowe, pożywne dania i przekąski. Jabłka stały się jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych przy sporządzaniu przysmaków, które  przypominają najlepsze smaki dzieciństwa.