Składniki:
- 6 jabłek (golden lub ligol)
- 500 g kaszanki
- 3 duże czerwone cebule
- 3 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Składniki:
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie. Następnie dodajemy resztę składników i dusimy aż wyparują płyny, a cebulka zrobi się miękka. Gdy cebulka będzie się dusiła z jabłek odcinamy górną część o grubości ok 1,5 centymetra i odkładamy na bok. Następnie za pomocą łyżeczki należy wydrążyć jabłka tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Do wydrążonych jabłek wkładamy ciasno kaszankę. Przykrywamy dekielkiem, który odkroiliśmy. Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia podany jest do jabłek już lekko miękkich, dla twardych trzeba go wydłużyć. Gdy jabłka się upieką pod dekielek nakładamy ciepłą marmoladę i możemy podawać.
Życzymy smacznego.
Ciekawostka:
Kasze od zawsze gościły na chłopskich stołach. Ten klasyczny przysmak jest znakomitym przykładem połączenia smaku jabłek, z których słynie Lewiczyn z kaszanką. Smaczna przekąska może stanowić doskonałe preludium do poznania historii maleńkiego Lewiczyna i jego okolic, ukrytego w zagłębiu jabłkowym nazwanym największym „Sadem Europy”. Jabłka pojawiły się tutaj 500 lat temu za sprawą królowej Bony, która otrzymała duże połacie ziemi na tych terenach. Królowa dbała o wszystkich, którzy chcieli zakładać sady i ogrody, a umocowania prawne w akcie królewskim z 1578 roku zapoczątkowały rozwój sadownictwa. Tradycja uprawy drzew jabłoniowych po dziś dzień przechodzi z pokolenia na pokolenie, a owoce te można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.