Zalany Champion
(KGW Rososzanki)

Składniki:

  • 5 jabłek champion

Zalewa: 

  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 litry wody
  • 10 goździków
  • laska cynamonu

Przygotowanie: 

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, a następnie ułożyć w słoiku. Z podanych składników zagotować zalewę, a następnie zalać nią jabłka. Słoiki pasteryzować przez około 5 minut.

Wspomnienia:

31 października uważany jest za symboliczną datę końca sezonu jabłkowego. Z zakończeniem zbiorów związany jest rodzimy zwyczaj, nazywany „okrężna” lub „wianek”. Zgodnie z tradycją pracownicy wysypują pod nogi gospodarza kosz owoców z ostatniego zbioru, które musi samodzielnie pozbierać, co ma zapewnić udane zbiory w przyszłym roku. Po tym obrzędzie gospodarz zaprasza wszystkich pracowników na biesiadę. Tradycyjnie wśród potraw nie może zabraknąć jabłek w marynacie,

nazywanych „Zalany Champion”, których każdy z uczestników kolacji powinien skosztować. Jak głoszą miejscowe przekazy zapewni to w przyszłym roku dobrobyt i zdrowie gospodarzom oraz pracownikom. Walory smakowe tej przekąski przygotowanej z naszych najlepszych jabłek

sprawiają, że wykorzystujemy ją do mięs, serów, pasztetów i deserów – wspomina Anna Wojciechowska